Opdateret d. 29.7.2002
Oprindelsen af øl.
Her er nogle udpluk af øllets historie fra oldtiden til til nyere tid.

Oldtidens drik.


Man mener, at øl er mere end 10.000 år gammelt - den ældste alkoholiske drik kendt i dag.
Nogle antropologer har den opfattelse, at mennesker fra den yngre stenalder gennemgik overgangen fra den nomadiske livsstil til at være mere fastboende landmænd for at kunne dyrke den korn som var nødvendig til brygning af øl
.

.

Øl som et næringsmiddel.
Øl blev før i tiden anset for at være nærende. En opfattelse der ikke ligger langt fra nutidens stereotype udlægning af øldrikkeren som en tykmavet sofahænger.
Selv om det sikkert har været noget råt stads, fungerede øllet måske som en vigtig kilde til næringsstoffer i stenalderen. De samme korn som blev brugt til både øl og bagning af brød, men de blev sansynligt mere næringsholdige efter at have gennemgået frmstillingsprocessen til øl, hvor stivelsen inden i kernerne blev omdannet til proteiner og opløste sukkerstoffer.
Hopper vi frem i tiden, siges det, at Matrin Luther King beskyttede sit helbred under fasten ved at drikke rigelige mængder af stærkt øl. ;-)



Fra tiden før filtrering.
Som mange andre folkeslag fra smme tidsalder, drak de gamle Egyptere deres øl gennem rør for ikke at få munden fuld af bygkerner, der flød rundt i den ufiltrerede bryg. Universitetet i Pennesylvania har udstillet et forgyldt strå, der blev brugt af Dronning Shubad af Mesopotanien til at drikke øl
.


Hil Cæsar! Bring os mere øl!.


Julius Cæsar bertagtede øl som en storslået drik. Han skålede med sine tropper, da de indledte hans erobring af Europa. Cæsar serverede almindeligvis øl for sine gæster i gyldne bægre. Ved slutningen af romerigets epoke var øl veletableret i Europa. I løbet af de 350 år, hvor romerne besatte Storbritanien, byggede reomerne mange veje for at forbinde civilationens forposter. Blandt de første faciliteter på disse veje var de såkalte "tabernae" (værtshuse), hvor man blandt andet solgte øl.


Milepæle i øllets historie.

  • Mere end 6000 år gamle babylonske lertavler afbilder brygning af øl og giver detalierede opskrifter.

  • En 3000 år gammel egyptisk lertavle viser, at man opfattede øl som værende en af gudernes opfindelser. Øl-guder og -gudinder blev dyrket i det gamle Babylon, Sumerien og mesopotamien, for at Solen, regnen og jorden skulle forenes om at give en god høst af korn.

  • Verdens ældste fortælling, det 5000 år gamle epos fra Gilgamesh, fortæller os, at "han drak syv bægre øl og blev afslappet af sind. Han blev munter. Hans hjerte blev gladere og hans ansigt lyste op." Ja, de gamle mosopotamiere vidste virkelig, hvordan man skulle feste!

  • Akæologiske udgravninger i Irak afdækkede lertavler der nævner øl blandt de fødevarer, som blev taget med på Noas ark. (Dette lakder på spørgsmålet: Medbragte han to six-pack?)

  • I Faraoernes Egypten blev øl ofte brugt som en slags flydende valuta, og kongens arbejdere blev betalt med daglige rationer af øl. Et egyptisk ordsprog fra den tid siger: "Glad er den mand, hvis mund er fyldt med øl".

  • En Egyptisk papyrusrulle fra det 3. århundrede f.v.t beskriver fremstillingen af en stærk øl kaldet Zynthum. Det blev tilføjet smag med enebær, ingefær, kommen, safran og andre urter. Envidere var der anvisninger på at lave en stærkere Dizythum, en paladsversion kaldet Carmi og en mild famillieøl kaldet Busa.

  • I oldtiden tillagde man øllet medicinske egenskaber. En sumerisk lertavle indholder en recept, der specifikt anviser øl som et middel til helbredelse. Og i en medicinsk tekst fra år 1600 f.v.t indeholder 100 af de 700 recepter øl. Anvenselserne dækker hele registret fra afføringsmiddel til en kur mod skorpionbit, og placeringen af et halvt løg i ølskum blev betragtet som et middel mod død.

  • Den venetianske opdagelsesrejsende Marco Polo, skrev om kinesisk øl, og et gammelt kinesisk skrift hævder, at øl, kalde Kiu, var kendt af kineserne så tidligt som det 2. eller 3. århundrede f.v.t.

  • I Europa værdsatte man øl så højt, at nordiske sagn lovede fremragende frigere den ultimative belønning efter døden: et ølhorn fyldt til randen. De nordiske øl blev ofte serveret med hvidløg i for at beskytte mod onde ting.

  • I Centraleuropa er humle blevet brugt i ølfremstilling siden det 8. århundrede, hvor det begyndte at erstatte andre blomster, blade, bær, krydderier og andre underlige ting, der blev anvendt for at gøre øllet bittert. Humle blev dog ikke gennerelt accepteret før i 1500-tallet.

  • Den først kendte optegnelse fra et bryggeri er udarbejdet i 1118.

  • I England begyndte man først at anvende humle i det 15.århundrede, og aledrikkerne skelnede klart mellem de bryggere, der stædigt nægtede at bruge humle, og dem der anvendte det. Mange forbrugere var så indædte modstandere af humlen, at kongen i 1436 var nødt til at beordre sherifferne i London at beskytte bryggerne af "humlet øl" mod voldelige handlinger.

  • Med middelalderens handelsmæssige udvikling og væksten i byerne, blev brygning til mere end en husholdnings aktivitet. Der blev etableret kommunale bryghuse, der med tiden førte til dannelsen af bryggerlaug. Kommerciel brygning i betydelig større stil begyndte omkring det 12.århundrede i Tyskland. Ved udgangen af 13-tallet var øl veletableret som nationaldrikken i England. Dets forfriskende kvalliteter blev værdsat af både almindelige mennesker og adlen.

  • Ifølge fortegnelser for de tjekkiske byer Plzen og Budweis går den kommecielle brygning her tilbage til 1200-tallet. I 1500-tallet leverede Budweis-bryggeriet øl til Det Kongelige Bøhmiske Hof, hvilket lagde grunden til deres motto: "Kongernes øl".

  • I 1502 opdager Christopher Colombus noget vigtigere end Amerika: nemlig oprindelig amerikansk øl, lavet af majs og plantesaft. Det siges at han skålede i et par stykker med de lokale.

  • I 1516 udfærdiger Hertug Wilhelm IV den tyske renhedslov, Reinheitsgebot.

  • I 1759 begynder Guinness Brewing Company brygning i Dublin.

  • Bass Ale trekanten fra ca. 1777 er det første internationale varemærke og kan bl.a. ses afbilledet på manet´s berømte billede fra baren i Folis Berge´re.

  • Urquell-bryggeriet i Plzen intoducerer deres berømte pilsner i 1842.

  • I 1842 begynder Anheuser-Busch, der laver Budweiser, at brygge i St. Louis og laver senere en aftale med Buweis-bryggeriet i Tjekkiet. Det er i dag verdens største bryggeri.