Servering.

Tørstslukkertigerbeer

Drikker man øl som tørstslukker, kan den godt bare hældes ned i halsen direkte fra flasken. Skal man derimod rigtig smage og nyde øllet, skal det drikkes fra glas, idet lugtesansen herved bidrager til den samlede smagsoplevelse. Øllet bør serveres i et klart glas, og ikke i et krus eller matteret glas, idet synet også har betydning for den samlede oplevelse.

Skænkning

skænkNår du har fundet den rette øl og det rigtige glas, skal øllet hældes op. Dette gøres ved at holde flasken til glassets kant, vip glasset lidt og hæld roligt omkring halvdelen af øllet op langs kanten, så strålen rammer lige over væskeoverfladen. På denne måde skummer øllet ikke. Derefter fortsætter man med at løfte flasken, rette glasset op og hælde (uden at stoppe) det resterende øl i midten af glasset. På den måde kommer der et fint lag skum øverst i glasset. Husk kun at fylde glasset halvt op, så der skabes plads til næse og aromastoffer over skummet.

Glastyper

glas

Hvilken type glas skal øllet så drikkes af? De forskellige typer glas har forskellige egenskaber, som det vil fremgå af det følgende.

Et glas med stor åbning foroven, tillader duften i luften over skummet af forsvinde, hvorved duften svækkes eller helt forsvinder.
Et glas, som snævrer ind foroven (tulipan- eller cognacglas), holder på luften over skummet og duften vil derved blive mere koncentreret og kraftig. Det kan være en ulempe ved meget kraftige øl eller ved øl, som ganske enkelt ikke lugter godt.
Skal duftindtrykket rigtig gøre sig gældende, bør man ikke fylde glasset til randen. Vælg i stedet et stort glas eller fyld kun glasset halvt op.
I meget dybe glas, løber væsken mod bunden i stor fart, hvorved der dannes meget skum. Flot ser det ud, men øllet bliver fladt fordi kulsyren gasser af.
Et tykt og tungt glas holder på varmen, og er glasset stuetemperatur ved ophældning, bliver øllet hurtigt varmt. Spinkle glas holder derimod ikke på varmen men er til gengæld mere modtagelig for udefrakommende varme, i de fleste tilfælde, varme, svedige hænder.
Har glasset stilk, fremhæver det den æstetiske nydelse samtidig med at hænderne ikke varmer glasset, og dermed øllet, op.
Hanken på store ølkrus er praktisk, mens det bare er i vejen på små krus.

Hvilket øl? Hvilket glas?

Traditionelt anvendes der forskellige typer glas til forskellige typer øl.


Pilsnere drikkes af glas uden stilk, som er lige brede foroven og forneden.
Weissbier drikkes af meget høje glas, der i en buet facon åbner sig mod toppen.
Engelske ales drikkes af af glad, der minder om pilsnerglas, ofte er der dog en lille udbuling nær toppen af glasset.
Belgiske ales drikkes af tulipanformede glas.
I mangel på bedre, kan man udmærket bruge vinglas til at drikke øl af, selvom de fleste nok vil hævde at de er lidt små…
Der er ingen eviggyldig sandhed om hvilken glastype øl bør drikkes af, vælg derfor et glas du kan lide og nyd så øllet.

Temperatur

Mange steder bliver øl serveret alt for kolt til, at den kan værdsættes seriøst. Det kræver måske en smule mere omtanke eller planlægning, at servere enøl ved den rette temperatur.Man behøver måske ikke, at gå så videnskabligt til værks som på Danske Ølentusiasters hjemmeside, men der tommelfingerregler man kan holde sig til.

Opdateret d. 26 07 2003